IMG_1611.JPG

'Open Stal' (Oldeberkoop)

Tekst catalogus:

“Droomboom”
Als ik ‘mijn’ boom voor het eerst zie zijn de takken kaal en ligt er een tapijt van bruine bladeren op de zachte ondergrond. Het is een beuk, een soort die hier in de omgeving thuis hoort.
Ik weet dat beuken het licht prachtig filteren als de bladeren er eenmaal aan zitten en de zon er tòch doorheen wil schijnen. Midden in de zomer, tijdens ‘Open Stal’, zal de omgeving rond de boom donkerder én lichter zijn dan in de winter.
Het heeft even geduurd voor ik wist hoe ik deze boom zou willen betrekken in mijn ontwerp. Bomen zijn vrienden. Oud en wijs kunnen ze worden, met een diepgeworteld vertrouwen. Daarbij past oude en wijze kunst.
Hoewel ik nooit een 1-op-1 kopie maak van een bestaand kunstwerk is er ongetwijfeld de laatste jaren invloed van etnische kunstvormen in mijn ‘natuurkunst.’ De beschouwer zal in mijn “Droomboom” verwijzingen zien naar de kunst van de Aboriginals.
De stam wordt bekleed met talloze zwart geschilderde stammetjes. De uiteinden zijn ‘stippen’, rode, oranje en witte. Ze zorgen voor een zo groot mogelijk kleurcontrast. Ik hoop dat de bladeren van de beuk samen met het licht de tijdelijke ‘stam’ nog verder zullen verlevendigen.
“Droomboom” komt als derde in de serie ‘Vuurboom’ en ‘Toverboom’, die ik beiden vorig jaar (2016) heb mogen maken.

.

 

 

 

 

'The making-of' (Oldeberkoop 2017)

  • Werk in uitvoeringjpeg
  • Halfverwegejpeg
  • Droomboomjpeg
  • Bestand 02-06-17 20 07 12jpeg
  • Bestand 02-06-17 20 06 16jpeg
  • Oldeb werk 5jpeg