Obesogeen

In het UMCG (juni 2011) 5 oud Minerva kunstenaars / vormgevers. Healthy Ageing verbeeld.

 

Mijn bijdrage heeft als titel "Obesogeen". De tekst die erbij wordt afgedrukt is als volgt: 

Wij zijn, genetisch gezien, oermensen. Met onze ‘jagers en verzamelaarsgenen’ leven we anno 2012 te midden van verleiding en gemak.

De Evolutionaire Geneeskunde laat recent fors van zich horen. “Ons lijf is niet aangepast aan overdaad en bewegingsarmoede” roepen ze. 
“Terug naar ‘oer’ is de trend”. Zij noemen de huidige leefwereld  ‘obesogeen’ (dikmakend).

Een voorbeeld. We eten met elkaar in Nederland gemiddeld 32 kg. suiker per jaar (bejaarden en baby’s meegeteld), het overgrote deel ervan is ‘onzichtbaar’. Juist de ‘snelle koolhydraten’ (suikers) worden door specialisten gezien als één van de fundamentele oorzaak voor welvaartziekten. Dat zijn aandoeningen waarmee we, dankzij de medici, meestal wel oud kunnen worden (de levensverwachting was nog nooit zo hoog), maar vaak met beperkingen. Vandaar dat de pijlen zich richten op Healthy Ageing, met het UMCG als koploper. Ondermeer het percentage koolhydraten van onze huidige voeding wordt scherp
onder de loep genomen! Dat was in de oertijd namelijk stukken lager, zonder frisdrank en Yokidrink. 

Ik ben diëtist en kunstenaar. In mijn beeldend werk staan voedsel en gezondheid vaak centraal. Het werk dat ik voor het UMCG heb gemaakt is 100% EETBAAR – het is suikerfondant en ‘veel E-nummers’.
Door een, in stijl heel eclectisch werk te maken, haak ik aan bij de veelvoud van tegenstrijdigheden die we ervaren. In het centrum plaats ik ‘een weldoorvoed mens’ die de balans kwijt is met de omgeving. Hoe kan hij/zij de beweging om super gezond te eten (‘paleo’ dieet, helemaal hip) afwegen tegen de rage om ‘cup cakes’ (ook heel hip) en ander verleidelijk suikergoed te maken? Het werk heeft elementen van basale ‘oer’ decoraties met daarover kitscherige ‘barok’ (overdaad). Die botsende stijlen verbeelden de verwarring aan leefstijlkeuzes. ‘We
all want to die young, as late as possible’. Maar hoe moeten we dat in de stadse wildernis invulling geven?

 

1024_351_6746968fa9816583a72442cfc6db711c[1].jpg