schetsontwerp 'boomvruchten'

NKvB 3e Natuur (Amsterdamse Bos, vanaf september 2015)

Vorige week werd bekend dat ik mee mag doen met de 3e buitenroute van de NKvB in het Amsterdamse Bos.

Daar ben ik heel blij mee. Mijn voorstel heet boomvruchten en ik heb net de artistieke onderbouwing moeten inleveren.

 

Onderbouwing voorstel: ‘Boomvruchten’

Vanuit het Amsterdamse Bos, ‘NKvB3e Natuur’ werd specifiek gevraagd om puur met ‘natuurlijk materiaal / boomstammen’ te werken. Van het bos, vòòr het bos. Dat vond ik een mooi en ik hou bovendien van hout. Die uitdaging ging ik graag aan. Inhoudelijk ben ik uitgegaan van een concept dat ‘nog op de plank lag’. Het voorstel ‘Boomvruchten’ voelt daarom niet als een vreemd, van mijn persoonlijke beeldtaal verwijderd, concept.

‘Boomvruchten’ verhouden zit met de boom omdat ze van het zelfde  hout(achtig) materiaal zijn, prachtige groeivormen kennen (denk aan dennenappels, elzenproppen, of de meer exotische voorbeelden op het bijgevoegde plaatje). Ik heb me laten inspireren door de ritmes èn organische onregelmatigheden binnen die ritmes (‘de schoonheid der natuur’).  Daarbij is zo’n (op het oog zware) vrucht vaak maar door een ‘iel’ takje  verbonden met de boomtak. Dat maakt het beeld speels en poëtisch.

 

De natuur heb ik eigenlijk gekopieerd in mijn voorstel (de boomvrucht aan de boom= letterlijk) omdat ik eenvoud en eenduidigheid een  belangrijk beeldelement vind. De toevoeging in kunstzinnige zin (artistiek-visueel) is het enkel wijzen op de bijzonderheid door dit uit te vergroten tot proporties / verhoudingen die niet kloppen.

 

(Op bijgaande foto is dit nog niet zo duidelijk omdat dit schetsmatig is gemaakt om mijn voorstel uit te proberen.)

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst: 22-04-2015 09:24:11  |  Reacties: (1)  |  Terug

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier