Met Pinksteren naar Brabant !

Het was een flink eind rijden vanaf Stad (Groningen) - Valkenswaard bleek nog onder Eindhoven te liggen, vlak bij de grens met Belgie. Bij Valkenswaard ligt een natuurgebied 'De Malpie'.  Op deze eerste Pinksterdag de achtertuin waar heel Eindhoven zich kon vermaken in een zalig zonnetje. In 'de Malpie' wordt in September een Landart Initiatief georganiseerd. Zoals ik al eerder vermeldde, ik behoor tot de kandidaten van de 'longlist'.

Na het bezoek wordt van de kunstenaars verwacht om op korte termijn te komen met een goed schetsontwerp - een essentieel middel om uiteindelijk een keuze te maken voor de definitieve deelnemerslijst.

Vandaag, 2e Pinksterdag, heb ik me helemaal te pletter gegoogled.

Wat kan ik toevoegen aan een gebied waarin alles harmonie is? Zandruggen begroeid met heide, open plekken, verstilde vennen, een cultuurgeschiedenis, afwisselende bossages, oude vliegdennen, jonge loofbomen en dat alles omrand met een kronkelend riviertje: de Dommel.

De plek kon de recreatiestroom net aan. Alles en iedereen werd ik goede banen geleid - fietspad, kano-route, parkeergelegenheid, bewijzerde wandelpaden. Goed opgevoede recreanten die geen zwerfvuil achterlieten, niet luidruchtig waren. Zongenieters, zondagsfietsers, ijsjeseters.

Brabant - niet alleen letterlijk ver weg, maar mij ook eigenlijk onbekender dan menig buitenland. Het was net Drenthe, waar ik ben geboren en getogen. Met subtiele verschillen - doch zandgrond als gemene deler.

Mij bekroop precies hetzelfde gevoel als in Drenthe: mooi, maar uh!? Hoe verder?

Zo heb ik de hele dag de andere kant van de medaille bekeken via de computer: het Nederland van de onnoemelijk vele woorden (ecologische hoofdstructuur, beleidsnota's voor wonen, werken, recreatie, industrie en waterberging). Ik bedacht 'natuur als schaamlap' en zag na 1 google-klik dat dit al 100X bedacht was. Ik bedacht eigenlijk veel nare dingen......en alles was al eens eerder verwoord. Sinds google bestaat - weet je in ieder geval 1 ding zeker: dat je geen uniek en orgineel denker bent!

Gisteren op de heen en terugweg was Nederland weer gewoon wat het is - asfalt, grootschalige en vervuilende akkerbouw en intensieve veehouderij, industriele complexen. Aan elkaar geplakte steden en vooral veel rafelcultuur met dubieuze doelen. Voorlopig eindresultaat van mijn zoektocht:

" We could have saved the world - instead we saved 'de Malpie' "

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst: 24-05-2010 20:14:03  |  Reacties: (1)  |  Terug

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier